כמה עובדות מתוקות על דבש
- הדבש קיבל הכרה בחשיבותו עוד בימי התנ"ך, כשהוגדר כמזון שבו נתברכה ארץ ישראל: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂערָֹה ,וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָש" (דברים, ח', ח).
- הדבש ידוע בערכו התזונתי וכממתיק טבעי. בימי קדם נחשב הדבש למזון עילאי המרפא כמעט כל מחלה אפשרית, מעניק עוצמה ואנרגיה ומאריך חיים.
- ציורי קיר במערות מהתקופה הפרהיסטורית במקומות שונים בעולם, מעידים כי כבר אז האדם גילה את הדבש.
אודות ייצור דבש:
- דבש מיוצר ונאגר ע"י דבורים. הדבורה יונקת צוף פרחים, וממנו מייצרת את הדבש – דבש הדרים מפרחי עצי הדר (תפוזים, אשכוליות וכדומה), דבש איקליפטוס מפרחי עץ איקליפטוס, או דבש פרחי בר משדות פתוחים.
- חלת הדבש היא מקום האחסון של הדבש בכוורת. לשם מפרישה הדבורה את הדבש שיצרה יחד עם אנזימים מפרקי סוכרים המצויים בפיה.
- כמו כל ייצור מזון מהטבע, הוא נועד לבעלי החיים עצמם. כך הדבש הוא מזון החורף של זחלי הדבורים והדבורים הבוגרות. הוא אמור להספיק להם עד עונת הפריחה הבאה.
הרכבו התזונתי של הדבש:
- קיימים סוגים רבים ומגוונים של דבש, הנבדלים ביניהם בהרכב הכימי/ תזונתי, במרקם, בצבע, בריח ובטעם. מלבד מקורות הפרחים השונים שמהם נאסף צוף הדבש, ההבדל קשור גם לסוגי החרקים המפיקים את הדבש, לאזור הגיאוגרפי ולתנאים שאליהם חשופים הפרחים, כמו סוג הקרקע, מזג האוויר, רמת העיבוד התעשייתי ותנאי האחסון.
- הרכב הדבש הוא 80% סוכרים ו-20% מים. הוא מתוק פי 1.3 מסוכר רגיל, אך מכיל פחות קלוריות בגלל הימצאות המים. ב-100 גרם דבש יש כ-300 קלוריות, לעומת 400 קלוריות בסוכר לבן.
- שני הסוכרים העיקריים בדבש הם פרוקטוז 38% וגלוקוז 31%. חלק מהסוכרים שרמתם בדבש נמוכה נוצרים בזמן ההבשלה או האחסון. הפרוקטוז תורם את המתיקות לדבש וקושר מולקולות מים. הגלוקוז עלול לגרום להתגבשות הדבש כאשר המולקולות שלו נפרדות מהמים בתמיסה רוויה בעודף.
- אילו עוד רכיבים מועילים קיימים בדבש? חומצות פנוליות נוגדות חמצון, אשלגן, נתרן, סידן, מגנזיום, ברזל, נחושת, מנגן, כלור, זרחן, גופרית, סיליקון, ויטמינים מקבוצה B וויטמין – C כולם בכמות קטנה מאוד אשר לא ניתן להסתמך עליה כחלק מהתפריט.
מהן הסגולות הרפואיות המיוחסות לדבש?
- התכונות הרפואיות של הדבש מיוחסות לפוליפנולים – קבוצות פיטוכימיקלים שמקורם מהצמחים, בעלי תכונות נוגדות דלקת ונוגדות חמצון. רכיבים אלו נועדו להגן על צמחים במצבי עקה כגון חום, מחסור במים, מזיקים וכדומה, ואנו, בני האדם, נהנים מסגולותיהם הבריאותיות כשאנו צורכים מזון ממקורות צמחיים.
- לדבש יכולת אנטיאוקסידנטית – הוא מפחית את רמתם של הרדיקלים החופשיים בדם שנוצרים מסטרס חמצוני. – בין נוגדי חימצון בדבש הקרטנואידים המעניקים את הצבע הכתמתם לדבש. מקורם בגרגירי אבקני הפרחים, והם מעניקים בוסט למערכת החיסון.
- הדבש מכיל גם אנזימים שמקורם בהפרשות של הדבורה, ביניהם קטלאז שמפרק מי חמצן למים וחמצן וכך תורם לפעילות האנטיבקטריאלית של הדבש.
- הפעילות האנטיבקטריאלית המיוחסת לדבש מקורה גם בתכונות נוספות כגון pH נמוך (סביבה חומצית) שאינה מאפשרת התפתחות רוב המיקרואורגניזמים, לחץ אוסמוטי גבוה, הימצאות מי חמצן בדבש הנוצרים מפעילות האנזים גלוקוז אוקסידאז, תכולת חלבונים נמוכה, וצמיגות המגבילה את כמות החמצן המומס המעודד פעילות בקטריאלית.
- בזכות כל התכונות הללו דבש עדיף על סוכר לבן – וגם מכיל, כאמור, פחות קלוריות.
איך נדע שהדבש איכותי?
- דבש טוב ואיכותי הוא דבש שלא עבר חימום. כך נשמרים הערכים התזונתיים שלו בצורה הטובה ביותר. דבש טבעי שאינו מחומם נוטה להתגבש עם הזמן. זוהי תופעה טבעית המעידה על דבש איכותי. כדי להחזירו למצב נוזלי מומלץ להניח את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמימים, לא רותחים. לאט לאט הדבש יחזור למצבו הנוזלי.
- דבש איכותי הוא דבש טבעי שלא הוספו לו חומרים כמו סוכרים, מים וחומרים אחרים, והרכבו הטבעי לא שוּנה.
- כדי לשמור על הדבש שרכשתם, אחסנו אותו במקום מוצל והרחק ממקור חום.
איך ההתחממות הגלובלית משפיעה על גידול דבש?
- הדבורים עומדות בימינו בפני איומים וסכנות רבות. החל מן ההתחממות הגלובלית המקטינה בטבע את מקורות הפרחים שמהם מפיקות הדבורים את הדבש, ועד לתופעה משונה כמו "הפרעת התמוטטות המושבה" הגורמת להיעלמות פתאומית של דבורת הדבש. טרם נמצא הסבר לתופעה זו, והיא רק מתרחבת. תופעות כאלו פוגמות בשרשרת המזון ומקטינות את כמות ייצור הדבש הטבעי.
- כיום יש כמה חברות פודטק המייצרות דבש מתורבת – ייצור דבש ללא דבורים.
ועדיין חשוב לזכור – יש לצרוך דבש במידה:
- אנו מעוניינים בהפחתה של גורמי מתיקה כמו סוכר, סילאן, סרופ אגבה ודבש. גם דבש טבעי לא מומלץ לצרוך בכמות גדולה.
- אסור לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה. מוצרי דבש עלולים להכיל רעלן שמופרש על ידי החיידק קלוסטרידיום בוטולינום, שתינוקות רגישים אליו מאוד.